חטיבה עליונה ׳לאן׳

בית הספר התיכון ״אליאנס חיפה״ נחשב אחד התיכונים המבוקשים ביותר בעיר.
הצוות החינוכי בתיכון, פועל ברוח תפיסת בית הספר המהווה מרחב חינוכי מטפח אדם-חברה-סביבה, על פיו כל אחד מתלמידתנו ומתלמידינו ראוי ליחס מכבד ומכיל וזכאי ליהנות משוויון הזדמנויות ולמיצוי כישוריו בכל מרחבי החיים.
אנו שואפים להצמיח בוגר מעורב, ביקורתי, רגיש לעצמו, לחברה ולסביבה, שיהיה מנהיג הנוטל אחריות על עצמו, על הקהילה, החברה והמדינה ומוביל לשינוי בתנאי מציאות משתנה, בסביבתו הקרובה והרחוקה.

אחד הכלים להשגת המטרות והיעדים הנגזרים מתפיסתנו החינוכית הוא היצע רחב של מקצועות ותוכניות לימוד לבחירת התלמידים, במטרה להבטיח את מיצוי הכישורים האישיים של כל תלמיד בהתאם לרצונותיו ולנטיותיו.
לרשות התלמידים מגוון רחב של מקצועות בחירה הנלמדים בהיקף של 5-10 יחידות לבגרות, כאשר בית הספר מוביל שינוי פדגוגי פורץ דרך, הנובע מהצורך להפוך למרחב חינוכי רלוונטי, שיאפשר לתלמידים לתפקד באופן מיטבי במרחבי חייהם בהווה ובעתיד, תוך הבאתן לידי ביטוי במציאות המשתנה תכופות. זאת באמצעות הקניית מיומנויות המאה ה-21, ובהן למידה עצמאית, יוזמה, מתן כלים לניהול זמן, גמישות, חוסן ועוד.

אנו דוגלים בגישה הוליסטית, בה ילמד התלמיד לקשור בין שלושת הממדים: אדם-חברה וסביבה, ויביאו אותו להבנה שהם פועלים ככלים שלובים הבונים יחד חיים ברי קיימא.

יעדי החטיבה העליונה לשנה"ל תשפ"ב הם:
קידום הידע וההישגים תוך שאיפה למצוינות.
קידום מיומנויות חשיבה מסדר גבוה (מיומנויות המאה ה – 21)
טיפוח תרבות של עשיה ערכית וחברתית
טיפוח תחושת שייכות וגאוות יחידה.
יצירת מרחב חינוכי סינרגי בין שלושת רבדי ההתחנכות – הפדגוגי, החברתי והערכי
שילוב מקצועות הומניסטיים תוך למידה – תהליך המתבסס על הטמעת מיומנויות, יישומן, יציאה לתהליך חקר ובסופו תוצר, המייצג את הידע שבנה התלמיד במהלך הלמידה.
אנו מאמינים בתפיסת "החינוך השלם" בה הצוות החינוכי מעורה וממשיך ללוות ולהוות גורם מתכלל של חיי התלמיד לאורך כל שעות היממה, בביה"ס ובפעילויות לאחר שעות הלימודים, זאת מתוך אותה תפיסה הוליסטית הרואה בילד עולם ומלואו אנו מאמינים כי השילוב בין החיים בביה"ס ומחוצה לו יוצרים את האדם השלם. מתוך כך, אנו מקיימים עם התלמיד שיח על חייו במרחבי החיים השונים ומקיימים קשרים עם עולם המבוגרים והצעירים הסובב אותו. תפיסה זאת מאפשרת לנו כבית חינוך לשמור על שלומות האדם-התלמיד.

המשך תפיסה בית ספרית

*דף הרחבה – מושגים:

  1. שלומות- well-being – רְווחה גופנית, נפשית וחברתית המושגת על ידי אורח חיים בריא, פעילות גופנית, פיתוח מודעות עצמית, חברתית, סביבתית ועוד.
  2. תפיסה אקו- (הוליסטית אקולוגית-הוליסטית) – גישה המביטה על העולם (האדם/החברה/הסביבה) מנקודות מבט שונות מגוונות, ומשלבת ביניהן לכדי ראיה שלמה (כמ מבט בקלידוסקופ). 
  3. הומאוסטזיס – מצב של שיווי משקל ביולוגי המוביל ליציבות סביבתית.
  4. קיימות (באנגלית: Sustainability) – היכולת לקיים תהליך או מצב לאורך זמן. באקולוגיה, מערכת בת קְיָמָא, היא מערכת שהמגוון הביולוגי שלה ופוריותה נשמרים לאורך זמן. ביצות ויערות בוגרים ובריאים הם דוגמאות למערכות ביולוגיות בנות קיימא. עבור בני האדם, קיימות היא הפוטנציאל לחיים של רווחה בטווח הרחוק, מבחינה סביבתית, כלכלית וחברתית.

מערכות אקולוגיות וסביבות בריאות מספקות סחורות ושירותים חיוניים לבני האדם וליצורים חיים אחרים.

ישנן שתי דרכים עיקריות לצמצום פגיעת בני האדם במערכות האקולוגיות ולשיפור השירותים שהם מקבלים מהן:

  1. ניהול סביבתי (Environmental management) – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחומי מדעי כדור הארץ, מדעי הסביבה והביולוגיה של שמירת הטבע (Conservation Biology). 
  2. ניהול הצריכה של האנושות – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחום הכלכלה. ההשלכות החברתיות והאקולוגיות של הפעילות הכלכלית יוצרות נקודות השקה בין הכלכלה ובין הקיימות. כלכלה של קיימות היא כלכלה אקולוגית שמשולבים בה היבטים חברתיים, תרבותיים, בריאותיים ופיננסיים.

בצעידה לקראת קיימות ישנם אתגרים חברתיים, שמעורבים בהם חוקים לאומיים ובינלאומיים, תכנון עירוני, תחבורה בת קיימא, סגנון חיים מקומי ואישי וצרכנות אתית. ניתן לעשות שינויים בתחומים רבים של החיים לטובת הקיימות: בצורת המגורים (למשל, כפרים אקולוגיים וערים בנות קיימא), בדרך ההסתכלות על מגזרים כלכליים ועל פרקטיקות מקצועיות (פרמקלצ'ר, חקלאות בת קיימא, בנייה ירוקה), בפיתוח מדעי של טכנולוגיות חדשות (אנרגיה מתחדשת), ובסגנון החיים האישי (למשל, קניה של מוצרי יד שנייה או השכרת ושכירת מוצרים).

*פיתוח בר-קיימא – אמצעי לניצול משאבים אשר מטרתה לענות על צרכי בני האדם לצד שימור הסביבה, כך שצרכים אלה ייענו בנוסף להווה – גם בעתיד הקרוב.
ועדת ברונדטלנד (Brundtland Commission) ניסחה את ההגדרה המצוּטטת ביותר של פיתוח בר-קיימא ולפיה זהו פיתוח "העונה על צורכי ההווה בלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צורכיהם הם".

תחום פיתוח בר-קיימא יכול להתחלק באופן מושגי לשלושה מרכיבים: פיתוח בר-קיימא סביבתי, פיתוח בר-קיימא כלכלי ופיתוח בר-קיימא חברתי-מדיני.

  1. תפיסה אקולוגית – תפיסה המסתכלת באופן הוליסטי על מרקם היחסים בין האדם, החברה והסביבה ומתייחסת אליהם ככלים השלובים המשפיעים ומושפעים זה מזה.

חברתי ערכי

תפיסה שש שנתית

תכנית חברתית

תכנית ייעוצית

מנהיגות תלמידים