תפיסה פדגוגית בית ספרית

תפיסת בית הספר היא שכל אחד מתלמידתנו ומתלמידינו ראוי ליחס מכבד ומכיל וזכאי ליהנות  משוויון הזדמנויות, למיצוי כישוריו בכל מרחבי החיים. זאת תוך קבלת תחושה מתמדת, שצוות המורים מאמין ביכולותיו, מכוון ומלווה אותו לקראת יישום יעדיו ומהווה עבורו דוגמה אישית. 

יחד נלווה את התלמידים לבחון את מערכת הערכים האישית של כל אחת ואחד מהם, להכיר את הערכים הבית ספריים- לבססם ולטפחם באמצעות דיאלוג תמידי אודותיהם. 

נחזק את הסקרנות הקיימת באופן טבעי בכל אחד מתלמידינו. נאפשר להם לנהל  עצמם בתוך מסגרת בית הספר ומחוצה לו, תוך נטילת אחריות באופן עקבי. כל זאת תוך פיתוח תחושת מסוגלות אישית, חוסן רגשי ויכולת התמדה לאורך דרך.

ההוראה בבית ספרנו תיצור אצל התלמיד הנאה תוך כדי הנעה. חווית הלמידה תאפשר מענה לשונות בין התלמידים בכל הנוגע למטרותיהם, לצרכיהם, תחומי העניין שלהם, העדפותיהם וניסיונם הקודם. 

חווית הלמידה תתבסס על פיתוח המיומנויות הקיימות, הקניית מיומנויות חדשות והתאמתן למאה העשרים ואחת. זאת באמצעות גיוון בדרכי הוראה והערכה, המבוססות על דו שיח מתמשך בין מורה לתלמיד. בד בבד, נאפשר לתלמידים התנסות רחבה במיומנויות הנרכשות בתחומי הדעת השונים, למען יוכלו ליישמן הלכה למעשה בכל תחומי חייהם.

מבנה הלימודים יהיה גמיש, כאשר התכנים והידע הנלמדים יותאמו למציאות המשתנה, ויזמנו עיסוק בסוגיות אקטואליות ובדילמות. אלה תפתחנה מודעות הנובעת מתוך התפיסה הבית ספרית, המטפחת אדם-חברה-סביבה. 

בית הספר ישאף לחיזוק הקשרים המתקיימים כל העת בינו לבין הקהילה, שבתוכה הוא פועל. נשאף לקשרי גומלין בין באי בית הספר לבין הקהילה שבתוכה פועלים התלמידים, המורים וההורים כאחד. מתוך זאת נגדיל את מספר האירועים המשותפים שיעצימו את קשרים אלה בתהליך של למידה הדדית, הפריה וצמיחה.

אנו מאמינים, כי אקלים מיטבי הינו תנאי הכרחי לקיום מערכת חינוכית איכותית בת קיימא. אקלים מיטבי המושתת על סביבה בטוחה, על יחסי קירבה בין תלמיד-מורה-הורה,  המושתתים על אמון ומעמיקים את ההיכרות ביניהם. 

המשך תפיסה בית ספרית

*דף הרחבה – מושגים:

  1. שלומות- well-being – רְווחה גופנית, נפשית וחברתית המושגת על ידי אורח חיים בריא, פעילות גופנית, פיתוח מודעות עצמית, חברתית, סביבתית ועוד.
  2. תפיסה אקו- (הוליסטית אקולוגית-הוליסטית) – גישה המביטה על העולם (האדם/החברה/הסביבה) מנקודות מבט שונות מגוונות, ומשלבת ביניהן לכדי ראיה שלמה (כמ מבט בקלידוסקופ). 
  3. הומאוסטזיס – מצב של שיווי משקל ביולוגי המוביל ליציבות סביבתית.
  4. קיימות (באנגלית: Sustainability) – היכולת לקיים תהליך או מצב לאורך זמן. באקולוגיה, מערכת בת קְיָמָא, היא מערכת שהמגוון הביולוגי שלה ופוריותה נשמרים לאורך זמן. ביצות ויערות בוגרים ובריאים הם דוגמאות למערכות ביולוגיות בנות קיימא. עבור בני האדם, קיימות היא הפוטנציאל לחיים של רווחה בטווח הרחוק, מבחינה סביבתית, כלכלית וחברתית.

מערכות אקולוגיות וסביבות בריאות מספקות סחורות ושירותים חיוניים לבני האדם וליצורים חיים אחרים.

ישנן שתי דרכים עיקריות לצמצום פגיעת בני האדם במערכות האקולוגיות ולשיפור השירותים שהם מקבלים מהן:

  1. ניהול סביבתי (Environmental management) – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחומי מדעי כדור הארץ, מדעי הסביבה והביולוגיה של שמירת הטבע (Conservation Biology). 
  2. ניהול הצריכה של האנושות – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחום הכלכלה. ההשלכות החברתיות והאקולוגיות של הפעילות הכלכלית יוצרות נקודות השקה בין הכלכלה ובין הקיימות. כלכלה של קיימות היא כלכלה אקולוגית שמשולבים בה היבטים חברתיים, תרבותיים, בריאותיים ופיננסיים.

בצעידה לקראת קיימות ישנם אתגרים חברתיים, שמעורבים בהם חוקים לאומיים ובינלאומיים, תכנון עירוני, תחבורה בת קיימא, סגנון חיים מקומי ואישי וצרכנות אתית. ניתן לעשות שינויים בתחומים רבים של החיים לטובת הקיימות: בצורת המגורים (למשל, כפרים אקולוגיים וערים בנות קיימא), בדרך ההסתכלות על מגזרים כלכליים ועל פרקטיקות מקצועיות (פרמקלצ'ר, חקלאות בת קיימא, בנייה ירוקה), בפיתוח מדעי של טכנולוגיות חדשות (אנרגיה מתחדשת), ובסגנון החיים האישי (למשל, קניה של מוצרי יד שנייה או השכרת ושכירת מוצרים).

*פיתוח בר-קיימא – אמצעי לניצול משאבים אשר מטרתה לענות על צרכי בני האדם לצד שימור הסביבה, כך שצרכים אלה ייענו בנוסף להווה – גם בעתיד הקרוב.
ועדת ברונדטלנד (Brundtland Commission) ניסחה את ההגדרה המצוּטטת ביותר של פיתוח בר-קיימא ולפיה זהו פיתוח "העונה על צורכי ההווה בלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צורכיהם הם".

תחום פיתוח בר-קיימא יכול להתחלק באופן מושגי לשלושה מרכיבים: פיתוח בר-קיימא סביבתי, פיתוח בר-קיימא כלכלי ופיתוח בר-קיימא חברתי-מדיני.

  1. תפיסה אקולוגית – תפיסה המסתכלת באופן הוליסטי על מרקם היחסים בין האדם, החברה והסביבה ומתייחסת אליהם ככלים השלובים המשפיעים ומושפעים זה מזה.

חברתי ערכי

תפיסה שש שנתית

תכנית חברתית

תכנית ייעוצית

מנהיגות תלמידים