כיתות ייחודיות

כיתת כתו״ם

תכנית מחשב כתו״ם (מחשב לכל כיתה, תלמיד ומורה), היא אחת מ-70 תכניות שיזם מכון דוידסון לחינוך מדעי.

התכנית מבוססת הוראת-למידה בסביבת 1:1, ופועלת בכל תחומי הדעת, בהתאמה לתכנית הלימודים בבית הספר.

בסביבה לימודית זו, המחשב הנייד האישי זמין לתלמידים לצרכי לימוד, ולמורה כאמצעי עזר מתקדם להוראה, הדרכה והנחיה. התכנית מזמנת סביבה לימודית עשירה ופתוחה המשלבת טכנולוגיות דיגיטליות מתקדמות. התכנית מקדמת למידה עצמאית ושיתופית ברמות חשיבה גבוהות, בשיטות הוראה מתקדמת באמצעות שילוב מחשב נייד בכיתה (1:1) עם דגש על מיומנויות המאה ה-21.

התכנית מהווה גוף ייחודי בתפישה הפדגוגית אותה הוא מוביל ובמסלול ההכשרה המקצועית, שמלווה את המורים בבתי הספר. לכתו״ם, תפישה פדגוגית חדשנית ייחודית, לפיה לומד המורה המלמד בכיתת 1:1 לפתח יחידות לימוד, הכוללות מרכיבים מתוקשבים בהתאמה מלאה למטרות השיעור, לאוכלוסיית היעד ולתחום הדעת אותו הוא מלמד.

פעילויות אלה, מאפשרות לכל אחד מהתלמידים להיות פעיל ושותף בתהליך הלמידה ומזמנות באמצעות המרכיבים המשולבים בהם, שימוש במיומנויות חשיבה מסדר גבוה, כמו חשיבה ביקורתית, חקר ועוד.

כיתת מצרף

תכנית מִצְרָף, יוזמה מבית מרכז כדר

תכנית מצרף היא תכנית ייחודית, יוזמת בית מרכז כדר, בעלת ניסיון של 20 שנה עם הצלחות מוכחות בבתי הספר.
מטרתה ליצור הזדמנויות ללמידה משמעותית לתלמידי בית הספר, לצמצם פערים בחינוך ולהעניק הזדמנות שווה לכלל התלמידים בפרפריה ובמרכז.

התכנית עונה על שלושה צרכים הנראים בשטח:

  1. מענה בהטמעת תהליכי למידה חדשניים כתרבות בית ספרית
  2. ניצול הכוחות החזקים בבית הספר להובלת השינוי בהתאם לצרכים הייחודיים
  3. התאמת תהליכי הלמידה לשונות הקיימת בין התלמידים לגילם ולעידן הנוכחי

התכנית פועלת על פי 4 עקרונות מרכזיים:

  1. בחירה המספקת תחושה של שותפות ומעלה את המוטיבציה הפנימית לעשייה ולמידה
  2. יצירתיות כדרך לפתרון בעיות, על מנת ליישם את הרעיונות הפדגוגים במשאבים הקיימים
  3. ארגון סביבה לימודית, כך שתסייע ותתמוך במימוש הרעיונות הפדגוגים
  4. התמקדות וזיהוי הליבה, כך שתתאפשר למידת חקר הדורשת יותר זמן והעמקה

כיתת מת״ת

מנהיגות, תקשוב, תקשורת

כיתה על אזורית המתייחדת בהוראה מותאמת יעדי המאה ה-21, במציאות של סביבה משתנה וצרכים שנולדים חדשות לבקרים.

בכיתה זאת אנו מתמקדים בכמה נושאים, ובהם:

  • לימוד תחום מדעי המחשב, בדגש על שפות תכנות
  • הקניית מיומנויות תואמות המאה ה-21
  • שימת דגש מיוחד על מתמטיקה, אנגלית ומדעים מדויקים
  • העשרה בתחום מנהיגות, תקשורת בין אישית ותקשורת המונים

על-פי תפיסת בית הספר, שילוב מיטיב של תחומי דעת, מחד, והתנסות מעשית בזירות מגוונות של מנהיגות ועשייה למען הכלל, ומאידך, יש בהם הכלים להצמיח בוגר שיוכל לפלס לעצמו דרך בכל נתיב שיבחר.

מצוינות במתמטיקה ובמדע

תכנית המצוינות פועלת בבית ספרנו ביוזמת עיריית חיפה ובתמיכתה.

מטרת התכנית: לאפשר לתלמידים למצות את יכולותיהם וכישוריהם בתחום המתמטיקה והמדעים.

התכנית פועלת בשני אפיקים עיקריים בחטיבת הביניים ובתיכון:

    • תגבור ושיעורים פרטניים במתמטיקה בחטיבת הביניים ובתיכון גם במקצועות המדעים (פיסיקה, ביולוגיה, כימיה, מדעי המחשב)
  • פעילויות העשרה לימודית בתחומי המדע והתרבות, כגון: סדנות מדע בטכניון ובמדעטק, הרצאות בנושאים מגוונים מתחום המדע, פעילויות חקר במסגרת ימי שיא, סיורים במפעלי הייטק ובתעשייה בישראל

עמ״ט

עתודה מדעית טכנולוגית

תכנית העתודה למנהיגות מדעית – טכנולוגית | דור העתיד מתחיל כאן

תכנית יוקרתית וייחודית לתלמידים מצטיינים, הסוללת את דרכם של בוגריה להיות חלק ממנהיגי ומובילי העתיד של מדינת ישראל.

תכנית הלימודים מאתגרת, מעשירה, מואצת ופורצת דרך לתלמידים מצטיינים ב-4 מקצועות לימוד: מדעים, פיזיקה, מתמטיקה ומדעי המחשב.  

תלמידי כיתות ז' מת"ת שהם בעלי סקרנות, עניין ומשיכה למתמטיקה, מחשבים ומדעי הטבע, בעלי יכולות מתאימות ורצון ללמוד ולהתמיד, מוזמנים להצטרף לתכנית ייחודית זו.

המשך תפיסה בית ספרית

*דף הרחבה – מושגים:

  1. שלומות- well-being – רְווחה גופנית, נפשית וחברתית המושגת על ידי אורח חיים בריא, פעילות גופנית, פיתוח מודעות עצמית, חברתית, סביבתית ועוד.
  2. תפיסה אקו- (הוליסטית אקולוגית-הוליסטית) – גישה המביטה על העולם (האדם/החברה/הסביבה) מנקודות מבט שונות מגוונות, ומשלבת ביניהן לכדי ראיה שלמה (כמ מבט בקלידוסקופ). 
  3. הומאוסטזיס – מצב של שיווי משקל ביולוגי המוביל ליציבות סביבתית.
  4. קיימות (באנגלית: Sustainability) – היכולת לקיים תהליך או מצב לאורך זמן. באקולוגיה, מערכת בת קְיָמָא, היא מערכת שהמגוון הביולוגי שלה ופוריותה נשמרים לאורך זמן. ביצות ויערות בוגרים ובריאים הם דוגמאות למערכות ביולוגיות בנות קיימא. עבור בני האדם, קיימות היא הפוטנציאל לחיים של רווחה בטווח הרחוק, מבחינה סביבתית, כלכלית וחברתית.

מערכות אקולוגיות וסביבות בריאות מספקות סחורות ושירותים חיוניים לבני האדם וליצורים חיים אחרים.

ישנן שתי דרכים עיקריות לצמצום פגיעת בני האדם במערכות האקולוגיות ולשיפור השירותים שהם מקבלים מהן:

  1. ניהול סביבתי (Environmental management) – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחומי מדעי כדור הארץ, מדעי הסביבה והביולוגיה של שמירת הטבע (Conservation Biology). 
  2. ניהול הצריכה של האנושות – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחום הכלכלה. ההשלכות החברתיות והאקולוגיות של הפעילות הכלכלית יוצרות נקודות השקה בין הכלכלה ובין הקיימות. כלכלה של קיימות היא כלכלה אקולוגית שמשולבים בה היבטים חברתיים, תרבותיים, בריאותיים ופיננסיים.

בצעידה לקראת קיימות ישנם אתגרים חברתיים, שמעורבים בהם חוקים לאומיים ובינלאומיים, תכנון עירוני, תחבורה בת קיימא, סגנון חיים מקומי ואישי וצרכנות אתית. ניתן לעשות שינויים בתחומים רבים של החיים לטובת הקיימות: בצורת המגורים (למשל, כפרים אקולוגיים וערים בנות קיימא), בדרך ההסתכלות על מגזרים כלכליים ועל פרקטיקות מקצועיות (פרמקלצ'ר, חקלאות בת קיימא, בנייה ירוקה), בפיתוח מדעי של טכנולוגיות חדשות (אנרגיה מתחדשת), ובסגנון החיים האישי (למשל, קניה של מוצרי יד שנייה או השכרת ושכירת מוצרים).

*פיתוח בר-קיימא – אמצעי לניצול משאבים אשר מטרתה לענות על צרכי בני האדם לצד שימור הסביבה, כך שצרכים אלה ייענו בנוסף להווה – גם בעתיד הקרוב.
ועדת ברונדטלנד (Brundtland Commission) ניסחה את ההגדרה המצוּטטת ביותר של פיתוח בר-קיימא ולפיה זהו פיתוח "העונה על צורכי ההווה בלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צורכיהם הם".

תחום פיתוח בר-קיימא יכול להתחלק באופן מושגי לשלושה מרכיבים: פיתוח בר-קיימא סביבתי, פיתוח בר-קיימא כלכלי ופיתוח בר-קיימא חברתי-מדיני.

  1. תפיסה אקולוגית – תפיסה המסתכלת באופן הוליסטי על מרקם היחסים בין האדם, החברה והסביבה ומתייחסת אליהם ככלים השלובים המשפיעים ומושפעים זה מזה.

חברתי ערכי

תפיסה שש שנתית

תכנית חברתית

תכנית ייעוצית

מנהיגות תלמידים