מהי תכנית תמ"ר
תכנית תמ״ר היא תכנית הממירה (מחליפה) את בחינת הבגרות החיצונית בתנ״ך.
התוכנית בנויה על למידה בדרך החקר, במגוון פרקטיקות של הוראה, למידה והערכה, ומשלבת פיתוח חשיבה מסדר גבוה.
תכנית זו הולמת את התפיסה הפדגוגית החדשה של בית הספר, בכך שהיא מעודדת למידה סקרנית ושיתופית המבוססת על דיאלוג ורלוונטיות לחיינו כיום.
למי היא מיועדת
התוכנית מיועדת לתלמידי התיכון, כאשר הכיתות המשתתפות בתוכנית נבחרות ע"י צוות ההוראה.
מה מטרתה
מטרתה של התוכנית – לטפח לומד עצמאי, בעל כישורי חשיבה גבוהים, אשר יאפשרו לו להבנות ידע חדש תוך הפעלת חשיבה ביקורתית ויצירתית, תוך שילוב של למידה חווייתית ופעילה.
אין צורך ללמוד חומר בע"פ, כדי להוציא אותו אח"כ על דף המבחן!
אז מה כן?
לאחר קריאה משותפת של הטקסטים המקראיים, הכרתם והבנתם, התלמידים מעבדים אותם במגוון דרכים עם צוות ההוראה ויחד הם בודקים את היחסים בין הדמויות, את מוסר ההשכל המשתקף מהם, הקשיים, הרלוונטיות לחיינו כיום ועוד.
מהן מתודות ההוראה?
תהליך הלמידה מבוסס בעיקרו על למידת חקר מבוססת פרויקטים. כל נושא בתוכנית הלימודים נלמד ומוערך באמצעות פרויקט שונה.
דוגמאות לפרויקטים שהתקיימו
בניית תיק משפט– לאחר למידת סיפורי אברהם בספר בראשית, ולאחר דיון כיתתי סוער על "עקדת יצחק" ומשמעויותיה; התחלקו התלמידים ל-3 קבוצות (תביעה, הגנה ושופטים). כל קבוצה התבקשה לבנות תיק משפט לאברהם אבינו. תוך כדי
עבודה על תיק המשפט, עברו התלמידים שיעורים על משפט פלילי ואזרחי, שלבי הליך המשפט, חוק העונשין וכדומה. בנוסף, הועברה לתלמידים הרצאה של עורך דין בנושאים אלה.
מבחן יצירתי– התלמידים נחשפו לשירים ולסיפורים הקשורים לסיפורי יצחק ויעקב בספר בראשית. הם למדו כיצד להתייחס לטקסט המקראי, כיצד להשוות, מה לחפש. כמו כן, קראו מאמרים בכיתה ולמדו כיצד לקשר אותם לטקסט הנלמד.
לאחר הלמידה בכיתה, נבחנו התלמידים מבחן יצירתי שכלל התייחסות לשירים ולמאמרים הקשורים לנושא.
דוגמאות נוספות: למידה קבוצתית ומבחן קבוצתי, חיבור עמדה אישי, רפרט ועוד.
הלמידה בכיתה, בכל נושאי הלימוד, משולבת בהאזנה לשירים, קריאת מאמרים ועריכת דיונים. אנו מעודדים את התלמידים להביע דעה אישית על הנושאים הנלמדים, על הדמויות ועל הקונפליקטים העולים מן הטקסטים.