ביולוגיה

הביולוגיה, מדעי החיים, נמצאת בראשית האלף השלישי בחזית המדע והיא נוגעת בכל פן של חיינו. החל מהתמודדות עם וירוס הקורונה ופיתוח חיסון נגדו, ועד ההתמודדות עם ההתחממות הגלובלית ועם הכחדת מינים רבים של בעלי חיים וצמחים.

כל אלה מחייבים לימוד מעמיק והיכרות עם מגוון הנושאים הביולוגיים, בצד טיפוח חשיבה ביקורתית והעמקה, שיאפשרו לנו בעתיד פיתוח רעיונות חדשים להתמודדות עם אתגרים.

במגמת ביולוגיה נלמד את הנושאים הבאים:

  • התא – נושא המייצג את רמת התא והתהליכים המתרחשים בו (יילמד בכיתה י')
  • גוף האדם – נושא המייצג את רמת היצור השלם (יילמד בעיקר בכיתה יא' וגם ב-יב׳)
  • אקולוגיה ואבולוציה – נושאים המייצגים את רמת הארגון של המערכת האקולוגית –

(יילמד בכיתה יב')

בנוסף בכיתה י״ב יילמד פרק בחירה אחד מתוך הנושאים הבאים:

  • השוואת מערכות ביצורים שונים
  • מיקרוביולוגיה
  • בקרה והנדסה גנטית

התנסות בעריכת ניסויים במעבדה

הניסויים מבוססים על החומר הנלמד ומבוצעים באופן עצמאי על ידי תלמידים בודדים או זוגות.

עבודת חקר (ביוחקר) – מבוססת על מיומנות חקר שנלמדו בשיעורי המעבדה. העבודה מבוצעת בקבוצות קטנות של 2-3- תלמידים. כל קבוצה בוחרת נושא מחקר, מתכננת אותו ומבצעת בהנחיית המורה.

במסגרת הלימודים מתוכננים סיורים מחוץ לבית הספר, למוסדות כמו המדעטק או מכון ויצמן או לאזורים פתוחים בטבע. לצד סיורים אלו, תתקיימנה הרצאות בתוך בית הספר.

כיצד מורכב ציון הבגרות

  • 55% בחינת בגרות עיונית – חיצונית (בסוף כיתה יב׳)
  • 15% בחינת מעבדה – חיצונית (בסוף כיתה יא׳)
  • 30% עבודת ביוחקר – פנימית (בכיתות יא׳-יב)

דרישות קבלה למגמה:

  • ציון של לפחות 80 במקצועות הכימיה-ביולוגיה בכיתה ט׳
  • תלמידים הלומדים בכל קבוצות המתמטיקה יוכלו להתקבל למגמת ביולוגיה
    (העדפה לתלמידי מתמטיקה 4-5 יח״ל

המשך תפיסה בית ספרית

*דף הרחבה – מושגים:

  1. שלומות- well-being – רְווחה גופנית, נפשית וחברתית המושגת על ידי אורח חיים בריא, פעילות גופנית, פיתוח מודעות עצמית, חברתית, סביבתית ועוד.
  2. תפיסה אקו- (הוליסטית אקולוגית-הוליסטית) – גישה המביטה על העולם (האדם/החברה/הסביבה) מנקודות מבט שונות מגוונות, ומשלבת ביניהן לכדי ראיה שלמה (כמ מבט בקלידוסקופ). 
  3. הומאוסטזיס – מצב של שיווי משקל ביולוגי המוביל ליציבות סביבתית.
  4. קיימות (באנגלית: Sustainability) – היכולת לקיים תהליך או מצב לאורך זמן. באקולוגיה, מערכת בת קְיָמָא, היא מערכת שהמגוון הביולוגי שלה ופוריותה נשמרים לאורך זמן. ביצות ויערות בוגרים ובריאים הם דוגמאות למערכות ביולוגיות בנות קיימא. עבור בני האדם, קיימות היא הפוטנציאל לחיים של רווחה בטווח הרחוק, מבחינה סביבתית, כלכלית וחברתית.

מערכות אקולוגיות וסביבות בריאות מספקות סחורות ושירותים חיוניים לבני האדם וליצורים חיים אחרים.

ישנן שתי דרכים עיקריות לצמצום פגיעת בני האדם במערכות האקולוגיות ולשיפור השירותים שהם מקבלים מהן:

  1. ניהול סביבתי (Environmental management) – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחומי מדעי כדור הארץ, מדעי הסביבה והביולוגיה של שמירת הטבע (Conservation Biology). 
  2. ניהול הצריכה של האנושות – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחום הכלכלה. ההשלכות החברתיות והאקולוגיות של הפעילות הכלכלית יוצרות נקודות השקה בין הכלכלה ובין הקיימות. כלכלה של קיימות היא כלכלה אקולוגית שמשולבים בה היבטים חברתיים, תרבותיים, בריאותיים ופיננסיים.

בצעידה לקראת קיימות ישנם אתגרים חברתיים, שמעורבים בהם חוקים לאומיים ובינלאומיים, תכנון עירוני, תחבורה בת קיימא, סגנון חיים מקומי ואישי וצרכנות אתית. ניתן לעשות שינויים בתחומים רבים של החיים לטובת הקיימות: בצורת המגורים (למשל, כפרים אקולוגיים וערים בנות קיימא), בדרך ההסתכלות על מגזרים כלכליים ועל פרקטיקות מקצועיות (פרמקלצ'ר, חקלאות בת קיימא, בנייה ירוקה), בפיתוח מדעי של טכנולוגיות חדשות (אנרגיה מתחדשת), ובסגנון החיים האישי (למשל, קניה של מוצרי יד שנייה או השכרת ושכירת מוצרים).

*פיתוח בר-קיימא – אמצעי לניצול משאבים אשר מטרתה לענות על צרכי בני האדם לצד שימור הסביבה, כך שצרכים אלה ייענו בנוסף להווה – גם בעתיד הקרוב.
ועדת ברונדטלנד (Brundtland Commission) ניסחה את ההגדרה המצוּטטת ביותר של פיתוח בר-קיימא ולפיה זהו פיתוח "העונה על צורכי ההווה בלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צורכיהם הם".

תחום פיתוח בר-קיימא יכול להתחלק באופן מושגי לשלושה מרכיבים: פיתוח בר-קיימא סביבתי, פיתוח בר-קיימא כלכלי ופיתוח בר-קיימא חברתי-מדיני.

  1. תפיסה אקולוגית – תפיסה המסתכלת באופן הוליסטי על מרקם היחסים בין האדם, החברה והסביבה ומתייחסת אליהם ככלים השלובים המשפיעים ומושפעים זה מזה.

חברתי ערכי

תפיסה שש שנתית

תכנית חברתית

תכנית ייעוצית

מנהיגות תלמידים