שכבה י״א

בשכבת י"א 8 כיתות, מהן כיתות מת"ת (מנהיגות, תקשוב, תקשורת), אתגר וחינוך מיוחד. 

במסגרת יישום תפיסת בית הספר המטפח אדם, חברה, סביבה, צוות המחנכים בשכבה מאמין ומפתח את יכולותיהם של תלמידי השכבה לנהל ולארגן באופן עצמאי אירועים ופעילויות שונות בשכבה. כדי לממש עקרון חשוב זה, בשכבה מתקיימת מנהיגות שכבה פעילה, הבאה לידי ביטוי בייזום והוצאה לפועל של פרויקטים התנדבותיים שונים, למשל במסגרת מוסדות החינוך המיוחד בעיר, בארגוני חסד באיסוף ואריזת מזון, באיסוף משלוחי מנות עבור חיילים בודדים ועוד.

כמו כן, מארגנת מנהיגות השכבה חלקים מהתכנית החברתית של השכבה ובית הספר כמו חגיגות פורים, טיול שנתי, הפנינג סביבתי העוסק בקיימות, במסגרתו התקיים שוק קח-תן וימי שיא נוספים. מנהיגות השכבה עוסקת גם בנושאים ערכיים ומוסריים הקשורים בשכבה, ובהם מציאת דרכים להתגבר על בעיות משמעת בשכבה או כיצד לעודד שמירה על ציוד בית הספר ועל נראות יפה ואסטטית בכיתות.

בנוסף צוות היועצות, מלווה את השכבה ועוסק בנושאים רבים: מין ומגדר – מין בטוח פיזית ורגשית, יצירת זוגיות בריאה ונורות אדומות בזוגיות, התנהגויות סיכוניות בקרב בני נוער – שתיית אלכוהול ושימוש בסמים, אלימות, בריונות רשת, דימוי גוף.

בכל המגמות (המקצועות המוגברים), מתקיימים ימי מגמה אשר משלבים את תכני הלימוד עם התנסות מעשית תוך וביקור באתרים רלוונטיים, במרכזי מחקר אקדמי ובאטרקציות שונות שמדגימים את תוכניות הלימודים הלכה למעשה, כמו ביקור בחרמון, בסובב כינרת, באוניברסיטת בר-אילן וכן הרצאות שונות בתחומי הפסיכולוגיה והטיפול.

צוות השכבה דוגל בקשר אישי עם תלמידי השכבה ומקפיד על קיום מדיניות של דלת פתוחה ותקשורת מקרבת עם התלמידים, במטרה לקדם אקלים חיובי ומיטיב עם כלל קהילת השכבה. במסגרת זו מתקיימת בשכבה "קהילה לומדת" אשר כוללת הורים, מורים ותלמידים אשר נפגשים ולומדים יחד נושאים שונים.

המשך תפיסה בית ספרית

*דף הרחבה – מושגים:

  1. שלומות- well-being – רְווחה גופנית, נפשית וחברתית המושגת על ידי אורח חיים בריא, פעילות גופנית, פיתוח מודעות עצמית, חברתית, סביבתית ועוד.
  2. תפיסה אקו- (הוליסטית אקולוגית-הוליסטית) – גישה המביטה על העולם (האדם/החברה/הסביבה) מנקודות מבט שונות מגוונות, ומשלבת ביניהן לכדי ראיה שלמה (כמ מבט בקלידוסקופ). 
  3. הומאוסטזיס – מצב של שיווי משקל ביולוגי המוביל ליציבות סביבתית.
  4. קיימות (באנגלית: Sustainability) – היכולת לקיים תהליך או מצב לאורך זמן. באקולוגיה, מערכת בת קְיָמָא, היא מערכת שהמגוון הביולוגי שלה ופוריותה נשמרים לאורך זמן. ביצות ויערות בוגרים ובריאים הם דוגמאות למערכות ביולוגיות בנות קיימא. עבור בני האדם, קיימות היא הפוטנציאל לחיים של רווחה בטווח הרחוק, מבחינה סביבתית, כלכלית וחברתית.

מערכות אקולוגיות וסביבות בריאות מספקות סחורות ושירותים חיוניים לבני האדם וליצורים חיים אחרים.

ישנן שתי דרכים עיקריות לצמצום פגיעת בני האדם במערכות האקולוגיות ולשיפור השירותים שהם מקבלים מהן:

  1. ניהול סביבתי (Environmental management) – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחומי מדעי כדור הארץ, מדעי הסביבה והביולוגיה של שמירת הטבע (Conservation Biology). 
  2. ניהול הצריכה של האנושות – גישה זו נשענת ברובה על ידע מתחום הכלכלה. ההשלכות החברתיות והאקולוגיות של הפעילות הכלכלית יוצרות נקודות השקה בין הכלכלה ובין הקיימות. כלכלה של קיימות היא כלכלה אקולוגית שמשולבים בה היבטים חברתיים, תרבותיים, בריאותיים ופיננסיים.

בצעידה לקראת קיימות ישנם אתגרים חברתיים, שמעורבים בהם חוקים לאומיים ובינלאומיים, תכנון עירוני, תחבורה בת קיימא, סגנון חיים מקומי ואישי וצרכנות אתית. ניתן לעשות שינויים בתחומים רבים של החיים לטובת הקיימות: בצורת המגורים (למשל, כפרים אקולוגיים וערים בנות קיימא), בדרך ההסתכלות על מגזרים כלכליים ועל פרקטיקות מקצועיות (פרמקלצ'ר, חקלאות בת קיימא, בנייה ירוקה), בפיתוח מדעי של טכנולוגיות חדשות (אנרגיה מתחדשת), ובסגנון החיים האישי (למשל, קניה של מוצרי יד שנייה או השכרת ושכירת מוצרים).

*פיתוח בר-קיימא – אמצעי לניצול משאבים אשר מטרתה לענות על צרכי בני האדם לצד שימור הסביבה, כך שצרכים אלה ייענו בנוסף להווה – גם בעתיד הקרוב.
ועדת ברונדטלנד (Brundtland Commission) ניסחה את ההגדרה המצוּטטת ביותר של פיתוח בר-קיימא ולפיה זהו פיתוח "העונה על צורכי ההווה בלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צורכיהם הם".

תחום פיתוח בר-קיימא יכול להתחלק באופן מושגי לשלושה מרכיבים: פיתוח בר-קיימא סביבתי, פיתוח בר-קיימא כלכלי ופיתוח בר-קיימא חברתי-מדיני.

  1. תפיסה אקולוגית – תפיסה המסתכלת באופן הוליסטי על מרקם היחסים בין האדם, החברה והסביבה ומתייחסת אליהם ככלים השלובים המשפיעים ומושפעים זה מזה.

חברתי ערכי

תפיסה שש שנתית

תכנית חברתית

תכנית ייעוצית

מנהיגות תלמידים